Vænget i Torup

AB Bofællesskabet Vænget, Sverkilstrupvejen 6, Torup, 3390 Hundested

I Vænget bliver man del af den lille landsby Torup med et overvældende opdrag af lokale og kreative aktiviteter. Torup ligger nær Hundested og man kommer let hertil med bil eller tog fra Hillerød hver halve time. Torup blev i 2019 kåret til årets landsby, fordi landsbyen emmer af iværksætterånd og kulturliv, fx et madmarked hele sommerhalvåret, galleri, musikfestival, øvelokaler, yogatræning, bogby, lilleskole, børnehave, foreningslokaler og Brugs, og ikke mindst økosamfundet Dyssekilde, der også rummer cafe, helsekostbutik og økologisk bageri/brødfabrik, samt det nye økosamfund Hvideland lige på den anden side af vejen fra Vænget.

Visionen for Vængets fællesskab er social aktivitet og engagement, samt ønsket om at bygge med ordentlige materialer (træbyggeri) med fokus på energirigtige løsninger (enten ventilationsvinduer med fælles varmepumper eller solceller og el-opvarmning). Vi understøtter biodiversitet med en lille sø, hjemmehørende bærbuske, frugttræer, spiselige planter og giftfri dyrkning. Regnvand nedsives og opsamles til vanding og føres til den lille sø. Vænget er navnet på andelsboligfællesskabet, fordi stedet historisk set er blevet kaldt ’Vænget’, dvs en vang til kalvene, som drak af den lille sø, der dengang var vandingssted i Torup. Sidenhen, da man bebyggede det i 1940erne, hang navnet ved: vi holder også fast i ’Vænget’ og har dermed historien med os.

Ambitionen er at bidrage til et differentieret boligudbud i Torup med fokus på fællesskab, bæredygtig livsførelse og landsbyliv. Vi skaber sammen et bofællesskab baseret på nybyggede andelsboliger. Det bliver en rækkehusbebyggelse med et dejligt fælleshus, hvor der er plads til at spise sammen, til sociale aktiviteter og gæsteværelse. Der bygges 18 boliger i tre forskellige størrelser. Der er tre typer boliger: 64 m², 80 m² og 95 m2.

Vi tilstræber at bygge så bevidst som muligt både i forhold til miljø, økonomi og fællesskab: det skal alt sammen gå op i en højere enhed. Derfor står et professionelt hold bag byggeriet til at styre etablering, foreningsdannelse, facilitering af fællesskabet, økonomi og byggeproces: Kuben Management, Front Arkitekter og Falkenstjerne Fælles. Der står også lokale kræfter bag projektet, nemlig Torup Overdrev Aps, som sælger grunden til andelsboligforeningen inden byggeriet igangsættes.

Forventet proces: Byggemodning efterår 2022. Montering/byggeri 2022-23. Indflytning 1. dec. 2023.

Se mere:

andelsboligforeningen

Torupfilmen: