Vænget i Torup

Bofællesskabet Vænget, Sverkilstrupvejen 6, Torup, 3390 Hundested

I Vænget bliver man del af den lille landsby Torup med et overvældende opdrag af lokale og kreative aktiviteter. Torup ligger nær Hundested og man kommer let hertil med bil eller tog fra Hillerød/København hver halve time.

Området er den skønneste natur du kan drømme om med bl.a. smukke Hald Strand med udsigt over havet.

Torup blev i 2019 kåret til årets landsby, fordi landsbyen emmer af iværksætterånd og kulturliv, fx et madmarked hele sommerhalvåret, galleri, musikfestival, øvelokaler, yogatræning, bogby, lilleskole, børnehave, foreningslokaler og Brugs, og ikke mindst økosamfundet Dyssekilde, der også rummer cafe, helsekostbutik og økologisk bageri/brødfabrik, samt det nye økosamfund Hvideland lige på den anden side af vejen fra Vænget.

Det er i dag kun få andelsboligfællesskaber, hvor andelsboligforeningen selv står som bygherre, men det gør vi med bofællesskabet Vænget, tæt rådgivet af professionelle bygherrerådgiver, byggeøkonom og advokat med speciale i andelsboligbyggeri og ikke mindst med totalentreprenør Cento i ryggen, som kommer til at bygge projektet. Herved løftes risiko og ansvar fra andelsboligforeningens skuldre, samtidig med at vi holder omkostningerne nede ved ikke at have en investor, som også skal have betaling for sine penge. Det minder således meget om princippet bag de tyske byggegrupper, Baugruppen.

Visionen med Vænget er at skabe et bofællesskab med fokus på diversitet i alder, så man kommer til at bo på tværs af generationer, der kan hjælpe hinanden i hverdagen. Samtidig ønsker fællesskabet at etablere et miljø med biodiversitet, i forbindelse med den lille sø, der er på grunden. Man får tillige andel i fælleshuset, hvor det er planen at spise sammen 2-3 gange om ugen og lave forskellige sociale aktiviteter.

NU er projektet klar til at blive bygget og der stadig ledige boliger. Hør nærmere om projektet ved at kontakte Anna på anna@falkenstjerne.dk eller på 42322340.

Se også mere på: Andelsboligforeningen og Boligtyper og priser

Visionen for Vængets fællesskab er at skabe social aktivitet, engagement og et godt miljø. Vi bygger med ordentlige materialer og energirigtige løsninger, fxer den måde hvorpå husene opvarmes baseret på ventilationsvinduer med individuelle luft til vand varmepumper (gulvvarme) drevet af solceller på fælleshusets tag. Bebyggelsen opføres i træ, hvilket er mindre co2 bekosteligt end hvis det var i mursten eller beton.

Vænget bliver en rækkehusbebyggelse med fælleshus, hvor der er plads til at spise sammen to til tre gange om ugen og til sociale aktiviteter. Der bygges 18 boliger i tre forskellige størrelser. Der er tre typer boliger: 64 m², 80 m² og 96 m2.

Vi understøtter også biodiversitet. Foreningen ønsker at plante hjemmehørende bærbuske, frugttræer, spiselige planter og lave giftfri dyrkning. Regnvand nedsives og opsamles til vanding og føres til søen/dens overløb.

Vi tilstræber at bygge så bevidst som muligt både i forhold til miljø, økonomi og fællesskab: det skal alt sammen gå op i en højere enhed. Derfor står et professionelt hold bag byggeriet til at styre etablering, foreningsdannelse, facilitering af fællesskabet, økonomi og byggeproces: Kuben Management, Front Arkitekter og Falkenstjerne Fælles. Der står også lokale kræfter bag projektet, nemlig Torup Overdrev Aps, som sælger grunden til andelsboligforeningen inden byggeriet igangsættes.

Forventet proces: Byggemodning oktober 2023. Montering/byggeri 2023-24. Indflytning: Efterår 2024.

Se mere: andelsboligforeningen og Boligtyper og priser

logo-1