Vænget i Torup

Bofællesskabet Vænget, Sverkilstrupvejen 6, Torup, 3390 Hundested

I Vænget bliver man del af den lille landsby Torup med et overvældende opdrag af lokale og kreative aktiviteter. Torup ligger ud til den skønneste natur, du kan drømme om, med bl.a. smukke Hald Strand, der ligger højt med udsigt over havet. Placeret mellem Frederiksværk og Hundested kommer man let til Torup med bil eller tog fra Hillerød/København hver halve time.

I 2019 blev Torup kåret til årets landsby, fordi landsbyen emmer af iværksætterånd og kulturliv, fx et madmarked hele sommerhalvåret, galleri, musikfestival, øvelokaler, yogatræning, bogby, lilleskole, børnehave, foreningslokaler og Brugs, og ikke mindst økosamfundet Dyssekilde, der også rummer cafe, helsekostbutik og økologisk bageri/brødfabrik, samt det nye økosamfund Hvidkilde lige på den anden side af vejen fra Vænget.

Visionen med Vænget er at skabe et bofællesskab med fokus på diversitet i alder, så man kommer til at bo på tværs af generationer, med børn og voksne i alle aldre, der kan hjælpe hinanden i hverdagen. Samtidig ønsker fællesskabet at etablere et miljø med biodiversitet, i forbindelse med den lille sø, der er på grunden. Man får tillige andel i fælleshuset, hvor det er planen at spise sammen 2-3 gange om ugen og lave forskellige sociale aktiviteter.

Det er i dag kun få andelsboligfællesskaber, hvor andelsboligforeningen selv står som bygherre, men det gør vi med bofællesskabet Vænget, tæt rådgivet af professionelle bygherrerådgiver, byggeøkonom og advokat med speciale i andelsboligbyggeri og ikke mindst med totalentreprenør Cento i ryggen, som kommer til at bygge projektet. Herved løftes risiko og ansvar fra andelsboligforeningens skuldre, samtidig med at vi holder omkostningerne nede ved ikke at have en investor, som også skal have betaling for sine penge. Det minder således meget om princippet bag de tyske byggegrupper, Baugruppen.

Vænget er navnet på andelsbofællesskabet, fordi stedet historisk set er blevet kaldt ’Vænget’, dvs. en vang til kalvene, som drak af den lille sø, der dengang var vandingssted i Torup. Sidenhen, da man bebyggede det i 1940erne, hang navnet ved: Vi holder fast i ’Vænget’ og har dermed historien med os. På grunden ligger også et faldefærdigt hus med navnet ‘Vænget’. Huset rives ned og murstenene genbruges i et andet projekt, mens vi bygger klimavenlige træhuse.

Ambitionen er at bidrage til et differentieret boligudbud i Torup med fokus på fællesskab, bæredygtig livsførelse og landsbyliv. Vi skaber sammen et bofællesskab baseret på nybyggede andelsboliger. Det bliver en rækkehusbebyggelse med et dejligt fælleshus, hvor der er plads til at spise sammen og til sociale aktiviteter. Der bygges 18 boliger i tre forskellige størrelser. Der er tre typer boliger: 64 m², 80 m² og 96 m2.

NU er projektet klar til at blive bygget og der stadig ledige boliger. Hør nærmere om projektet ved at kontakte Anna på anna@falkenstjerne.dk eller på 42322340.

Se også mere på: Andelsboligforeningen og Boligtyper og priser

Visionen for Vængets fællesskab er at skabe social aktivitet, engagement og et godt miljø. Vi bygger med ordentlige materialer og energirigtige løsninger, fxer den måde hvorpå husene opvarmes baseret på ventilationsvinduer med individuelle luft til vand varmepumper (gulvvarme) drevet af solceller på fælleshusets tag. Bebyggelsen opføres i træ, hvilket er mindre co2 bekosteligt end hvis det var i mursten eller beton.

Vænget bliver en rækkehusbebyggelse med fælleshus, hvor der er plads til at spise sammen to til tre gange om ugen og til sociale aktiviteter. Der bygges 18 boliger i tre forskellige størrelser. Der er tre typer boliger: 64 m², 80 m² og 96 m2.

Vi understøtter også biodiversitet. Foreningen ønsker at plante hjemmehørende bærbuske, frugttræer, spiselige planter og lave giftfri dyrkning. Regnvand nedsives og opsamles til vanding og føres til søen/dens overløb.

Vi tilstræber at bygge så bevidst som muligt både i forhold til miljø, økonomi og fællesskab: det skal alt sammen gå op i en højere enhed. Derfor står et professionelt hold bag byggeriet til at styre etablering, foreningsdannelse, facilitering af fællesskabet, økonomi og byggeproces: Kuben Management, Front Arkitekter og Falkenstjerne Fælles. Der står også lokale kræfter bag projektet, nemlig Torup Overdrev Aps, som sælger grunden til andelsboligforeningen inden byggeriet igangsættes.

Forventet proces: Byggemodning oktober 2023. Montering/byggeri 2023-24. Indflytning: Efterår 2024.

Se mere: andelsboligforeningen og Boligtyper og priser

logo-1