Andelsboligforeningen Vænget

Vi har sammen skabt andelsboligforeningen, som bliver til bofællesskabet Vænget, og som kommer til at stå som bygherre tæt rådgivet af professionelle aktører.

Første milepæl i projektet blev opnået da vi fik kommunes garantistillelse til projektet. Næste milepæl var da opstartsforeningen blev til andelsboligforening. Nu er finansieringen på plads og totalentreprenør er fundet. Når vi har 100 % tilslutning til andelsboligprojektet (dvs at alle har en garanti fra deres bank til andelsboligindskuddet samt betalt 25 % af indskuddet) og vi har fået byggetilladelse, kan projektet bygges.

ØKONOMI

Du kan blive medlem af andelsboligforeningen og få del i processen ved at reservere en bolig.

Proceduren ift. reservation og køb af bolig er:

Reservation af bolig
1. Du reserverer en bolig ved at indbetale 10.750 kr. til foreningen. De 750 kr. er et gebyr til foreningen, mens de 10.000 kr. fungerer som del af andelsboligindskuddet.
2. Herefter modtager du tegningsaftalematerialet (tegningsaftale på specifik bolig samt 22 bilag), som du hurtigst muligt bør sende til din bank med henblik på et bankmøde. Senest fire uger efter du har modtaget tegningsaftalematerialet, skal du give besked om du fortsat vil reservere boligen. I de første fire uger kan du få dit indskud på de 10.000 kr. retur (når en anden reserverer boligen). Såfremt du vælger at springe fra dit køb af boligen efter de fire uger, kan du ikke længere få indskuddet retur. Ved underskrift af tegningsaftalen, vil de 10.000 kr. fortsat indgå som del af andelsboligindskuddet.
Køb af bolig og underskrift af tegningsaftale
3. Når du underskriver tegningsaftalen skal du senest to uger efter indbetale 25 % af hele andelsboligindskuddet og stille garanti for resten af indskuddet (minus de 10.000 kr.). Det er også muligt at deponere hele beløbet. Kontakt Anna på 42322340, hvis du er interesseret i dette.

Vi glæder os til at lære dig at kende og sammen skabe fællesskabet. I andelsboligforeningen kommer vi fortsat til at mødes, holde workshops og etablere fællesskabet imens at grundmodning og byggeri former sig. Bestyrelsen mødes ofte. Bestyrelse og holdet bag projektet arbejder intensivt på at få realiseret projektet.

Vi har tidligere afholdt flere get-together workshops for alle medlemmer. Her arbejdede vi med visions- og værdigrundlag og med organiseringen af fællesskabet, mens vi lærte hinanden bedre at kende. Der har også været sociale workshops, med stort kagebord og fællesspisninger samt masser af god stemning og projektstatus. Derudover har vi haft en del arkitektur – og økonomimøder for hele gruppen samt en række digitale infomøder for interesserede.

Vi har desuden en artikel om processen på Bofællesskab.dk (fælles forum for bofællesskaber):  – læs den her: https://bofaellesskab.dk/?view=article&id=227&catid=15

Q&A: SPØRGSMÅL OG SVAR

  • Hvad er status pt. i forhold til endeligt projekt? Vi har kommunens garantistillelse, der er etableret en særdeles aktiv andelsboligforening, hele byggeprojektet er gransket ift den økonomiske ramme, totalentreprenør er på og har sagt ja til at bygge projektet indenfor den opsatte økonomiske ramme. Kort  sagt mangler vi kun at sælge de sidste boliger.
  • Hvor mange boliger er pt. solgte? Alle boligerne er i princippet reserveret, men der er nogle, der har meddelt, at de ikke vil kunne stille bankgaranti. Disse boliger er derfor til salg og kan reserveres, skriv til anna@falkenstjerne.dk for at få mere at vide om ledige boliger, eller tilmeld dig næste online infomøde.
  • Hvilken betydning har det, hvis ikke alle boliger sælges? Projektet kan ikke bygges før alle boliger er solgte.
  • Vil der blive udlejet boliger? Der er pt 1-2 boliger i spil, der vil blive udlejet, som grundejer har valgt at købe med henblik på dels at fortsætte med udlejning af den ene bolig og dels at sælge den anden.
  • Er der frist for at projektet ikke opstarter såfremt ikke alle boliger er solgt? Ja det er der. Hvis alle boliger ikke er solgt inden 6 mdr. fra Tegningsaftalens underskrift, kan andelshaverne trække sig og få hele sit deponerede indskud retur. Vi håber dog, at alle boliger er solgt i løbet af et par måneder, så byggeriet kan komme i gang.
  • Hvor fast ligger bygge- og finansieringsplanen i forhold byggepriser, renten og afviklingsvilkår? Byggeprisen er fast, men renten på realkreditlån er foreløbig ansat. Den endelige rente fastsættes først når lånene tages hjem ved indflytning, ligesom ved andre nybyggerier.
  • Holder tidsplanen selvom ikke alle boliger er solgt – herunder indflytningsdato? Da vi først kan gå i gang med byggeriet, når alle boliger er solgt, er byggeperiode og indflytningsdato afhængige af dette forhold.
  • Hvad sker der hvis ikke budgetforudsætninger holder? Vil en evt mere byggeomkostning ende på andelsforening eller er der taget højde for det i projektet? Der er stillet garantier fra Kuben, grundsælger og arkitekt for i alt ca. 3 mio.kr. mod uforudsete stigninger i byggeprisen. Det er derfor ret usandsynligt at merudgifter lander hos andelshaverne.
  • Kan en køber indflydelse på design af boligen indvendigt? Ja til en vis grad – der er mulighed for at tilvælge skabe til opsætning som adskillelse imellem gang og køkken. Der kan måske også tilvælges et andet køkken og der vil evt. også være mulighed for at tilvælge ovenlysvindue.
  • Er der en tilvalgsliste til boligen? Ja den er under udarbejdelse hos foreningen og totalentreprenøren
Den økonomiske fremtid i Vænget – boligafgiften og grundskylden 
Den nuværende bestyrelse ønsker at Vænget kører med en konservativ og sikker økonomi. Derfor lægges der også ud med “livrem & seler”, så vi er økonomisk på forkant med budgettet, så meget som muligt!
Boligafgiften og budgettet
Boligafgiften bliver baseret på “Budget med henlæggelser til afdrag” som giver en langsom stigning i boligafgiften over 10 år. Her er 3 gode argumenter for “henlæggelse til afdrag”:
1. Stigningen er ikke større end den alm. inflation på 2 %, som også vil afspejle sig i løn/pension, derfor vil den enkeltes rådighedsbeløb stadig være det samme.
2. Dette sikrer samtidig at boligafgiften, efter 10 års afdragsfrihed, ikke pludselig stiger med 1400-1800 kr. om måneden.
3. Banker elsker at kunden har henlagt til/afdraget på lånet, hvis der skal forhandles nyt lån. Således står Vænget langt stærkere, hvis der efter 2-3 år kan være en økonomisk fordel i at omlægge nuværende lån.
Foreløbig vurdering af grundværdi
Vænget har klaget over den første grund vurdering som blev sendt ud, – vi fik medhold og det gav en betragtelig nedsættelse. Der må dog tages forbehold for endelig 2024-vurdering og beregning af grundskyld. Umiddelbart ligner det dog en besparelse på ca. 52.000 kr. om året på grundskylden, som vi lader indgå i driftsbudgettet i begyndelse, herefter kan vi altid nedsætte boligafgiften med aktuelle besparelser på grundskylden.
Citat Jørgen Witt, formand i Vængets bestyrelse. 

 

Se boligtyper og priser her